Her Şeyi Değiştiren Teknolojiler

29 Ocak 2012 Pazar Günü Yazıldı;.


Her şeyi değiştiren 20 teknoloji!İnsanoğlu gemiler, uzay mekikleri ve iPad'ler yapmaya başlamadan önce teknoloji, bugünün teknolojisine göre basit buluşlarla yetiniyordu. Ancak bu teknolojik ilerlemeler olmadan, bugünkü  muhteşem cihazların hiçbirine sahip olamazdık. Bu temel atılımlar, insanoğluna dünya üzerinde hüküm sürme gücü verdi.






Bu yazımızda hayatımızı en çok değiştiren teknolojilerden 20 tanesini sizler için seçtik. 
Bugünün teknolojisine kıyasla basit gibig örünebilirler, ancak birçok şeyi köklü biçimde değiştirdiler.



Tekerlek

Tekerlek 


Yaklaşık 6.000 yıl önce birkaç Mezopotamyalının aklına çok iyi bir fikir geldi: İki şey, belki iki çember gibi şey meydana getirip ortasından bir çubuk geçirir ve bunlarla ağır şeyleri taşırsak ne olur? Bu  inanılmaz düşünce, tekerleğin ortaya çıkmasına neden oldu.  Tekerlek aynı zaman diliminde Orta Avrupa'da da ortaya çıktı ve çok geçmeden hayvanlar yardımıyla her yerde kullanılmaya başlandı.

Kaldıraç

Kaldıraç 

İlk olarak 2.300 yıl önce Arşimet tarafından belgelenen kaldıraç, bir pivot nokta,   destek noktası ve bir tür sopadan meydana geliyordu. Bu iki parçalı makine, dibine uygulanan gücü orantılı olarak artırarak diğer ucuna uyguluyordu.Daha  uzun bir çubuk, daha az  güç harcamanız anlamına geliyordu.

Eğik düzlem

Eğik düzlem 

Eğik düzlem, 6 klasik basit makineden bir tanesiydi. Birçok  kişi onu ağır şeyleri yüzeyinde yukarı ve aşağı taşımaya yarayan bir rampa olarak görür. Ancak bu basit konseptin uygulaması, tekerleklileri ve kasaları yukarı/aşağı taşımaktan çok daha öteye gitmektedir. Bıçak ve makasın arkasında yatan  teknoloji de eğik düzlemden gelmektedir. 

Makara

Makara 

Kaldıracın kaldırma gücü ile tekerleğin dönüşünü bir araya getiren makara, gücün yönünü değiştirebiliyor ve kullanıcısına mekanik bir  avantaj sağlıyor.Sonuç: Nispeten daha az güçle çok miktarda iş yapabiliyorsunuz. Makaralar, dev yelkenleri taşımayı mümkün kılarak yelkenlileri mümkün hale getirdi.

İğne ve iplik

İğne ve iplik 

Teknoloji meraklılarının sıkça gözünden kaçan ancak insanların hayatını sürdürmesinde hayati önemi olan bir diğer teknoloji ise dikiş iğnesi. Bu hor görülen teknoloji, bir çeşit iplikle beraber farklı materyalleri birbirine dikmeye izin veriyordu. İplik ve iğne olmasaydı, atalarımız kötü iklim şartlarında hayatını sürdürecek şansı bulamayabilirdi. 

Kaynak:Chip Online`dan Kısaltılarak Alınmıştır.


Hiç yorum yok: