Wikipeadi'da Yayınlanan 20 Büyük Yalan !

29 Ocak 2012 Pazar Günü Yazıldı;.




2001'de dünyaya kapılarını açan ücretsiz internet ansiklopedisiWikipedia, açıldığı günden berieleştirileri üzerine çekiyor. Herkes tarafından düzenlenebilen Wikipedia'da bulunan çok sayıda hata, Encyclopedia Brittanicagibi büyük ansiklopedi markalarının da hedefi oluyor.

Ancak Wikipedia projesi büyüdükçe, düzenleme ve katkıda bulunma sistemi gelişti ve bağımsız araştırmalar, Wikipedia'yı ücretli ansiklopediler kadar güvenilirgöstermeye başladılar. Ancak Wikipedia'yı büyük hale getiren özelliği, aynı zamanda bir dezavantaja da dönüşebiliyor. Hemen hemen herkes tarafından düzenlenebilen Wikipedia'da zaman zaman yanlış bilgilerle dolu sayfalar, aşağılayıcı sözler, komik resimler görebiliyorsunuz. Wikipedia bunu "vandallık" olarak adlandırıyor ve sayfaları kilitleyerek sorunun üstesinden gelmeye çalışıyor.

20. David Beckham bir Çinli


20. David Beckham bir Çinli

Bir Wikipedia sayfasında bir yanlışlık olduğunda, bu genellikle küçük bir hata veya gözden kaçan bir detaydan ibarettir. Burada ise ikisinin ortasında bir durum mevcut. Futbolcu David Beckham, Wikipedia'yı açtığında ve kendisi için "18. yüzyılda Çinli bir kaleci" olduğunu okuduğunda kafası biraz karışmıştı. Sayfa belki de başka bir David Beckham'dan bahsediyordu.

19. Black Eyed Peas, liselilerden kötü

19. Black Eyed Peas, liselilerden kötü 


Black Eyed Peas'in 2011 Super Bowl'daki performansı, Wikipedia sayfasında "liselilerin yetenek gösterisinden daha kötü" şeklinde değerlendirilmişti.


18. Gerçek

18. Gerçek 


Sayfanın tamamı bir kullanıcı tarafından tamamen silinmiş ve yerine "Gerçek ticari mal haline geldi" yazılmıştı. 

17. Oda sıcaklığı

17. Oda sıcaklığı 


Oda sıcaklığı teriminin genel olarak kapalı alanların sıcaklığını temsil eden bir terim olduğunu düşünüyorduk. 

16. Batman

16. Batman 

Batman'ın Wikipedia sayfasına 2007 yılında başına bunlar gelmişti.


15. Eflatun Hawaii'liydi

15. Eflatun Hawaii'liydi 

Wikipedia'ya dayanarak ödev yapan felsefe öğrencilerinin bu "şakalara" kanmadığını umuyoruz.

14. iPod touch

14. iPod touch 

iPod touch 2007'de piyasaya sürüldüğünden beri 60 milyon birim satıldı. Ancak buna rağmen bazılarını hayal kırıklığına uğratmıştı.

13. Bill Gates bir şeytan

13. Bill Gates bir şeytan 


Bill Gates her ne kadar hayır işlerine kendini adamış olsa da bazılarımız ondan nefret etmeye devam ediyor.

12. Robbie Williams hamster yiyor

12. Robbie Williams hamster yiyor 

Ünlü şarkıcı 2006'daki Wikipedia sayfasına göre o kadar parasız kalmıştık ki "Stoke etrafında hamster yiyerek besleniyordu".

11. George W. Bush, en kötü başkandı

11. George W. Bush, en kötü başkandı 

George W. Bush'un sayfasında artık bu tür değişiklikler yapmak mümkün değil, zira sayfa artık kilitli durumda.

10. Miley Cyrus öldü

10. Miley Cyrus öldü 

Miley Cyrus'tan nefret eden bir kullanıcı, Cyrus'un Wikipedia sayfasını düzenleyerek bir araba kazasında öldüğünü yazmıştı. 


9. J. Bieber hayranları iş başında


9. J. Bieber hayranları iş başında 

Çok fazla tanınmayan jazz sanatçısı Esperanza Spalding, 2011 Grammy ödüllerinde Justin Bieber'in de aralarında olduğu birkaç grubu geride bırakmıştı. Bieber hayranlarına göre Esperanza, "bir delikte ölmeliydi".

8. Wikipedia logosu düzeltildi

8. Wikipedia logosu düzeltildi 

Wikipedia logosu, Wikipedia'ya göre "yapboz parçalarından bitmemiş bir dünyadan oluşuyor" ve "farklı yazma sistemlerinden glifler içeriyor". New York Times ise logoda yer alan iki karakterin yanlış yazıldığını ve anlamsız olduğunu ortaya çıkarmıştı. Wikipedia, bu hatayı 2009'da düzeltti.

7. Kennedy'nin yardımcısı şüpheli


7. Kennedy'nin yardımcısı şüpheli 

ABD başkanı John F. Kennedy'nin yardımcılığını yapan eski gazeteci Seigenthaler, Wikipedia'da Kennedy'nin öldürülmesi konusunda şüpheli olduğunu okuduğunda çok şaşırmıştı. Seigenthaler bu hatayı düzeltmek için Wikipedia kurucusu Jimmy Wales ile temasa geçmişti.

6. Nancy Pelosi bir vampir

6. Nancy Pelosi bir vampir 


ABD'li politikacının Wikipedia sayfasının biyografi bölümünde, İtalyan kökenli olduğu (bu kısmı doğru) ve "İtalyanların çocuk kanı içtiği" yazıyordu. 

5. Sergey Brin, Jimmy Wales ile çıkıyor


5. Sergey Brin, Jimmy Wales ile çıkıyor 

Sergey Brin'in Wikipedia sayfasında 2006'da ortaya çıkan sahte bilgiler, teknoloji dünyasını şaşırtmaya yetmişti: "Serget homoseksüel olduğunu ve Jimmy Wales ile çıktığını açıkladı."

4. Tony Blair, Hitler olmak istemişti


4. Tony Blair, Hitler olmak istemişti 

Irak'ın ABD tarafından işgalinde ABD ile birlik yapan İngiltere başbakanı, bazı kesimlerin tepkisini çekmişti. Tony Blair'in Wikipedia sayfasında, Blair'in çocukken odasına Adolf Hitler'in posterini astığı bilgisi yer almıştı. Wikipedia, bunu yazan kişiyi araştırsa da, bulmayı başaramadı.

3. ABD ordusu Castro'ya salladı

3. ABD ordusu Castro'ya "salladı" 

Küba başkanı Fidel Castro hakkında Wikipedia sayfasında "cinsiyet değiştirdiğini itiraf ettiği" bilgilerinin yer alması üzerine bir grup gönüllü araştırmacı, saldırının arkasında kim olduğunu bulmaya çalıştı. Araştırmacılar, saldırının arkasında Guantanamo'daki ABD askerlerinin olduğunu bulduklarında gözlerine inanamamışlardı. Yani ABD ordusu, Wikipedia'yı hack'lemişti.

2. Robery Byrd öldü

2. Robery Byrd öldü 

91 yaşındaki Byrd, başkan Barrack Obama'nın açılış töreninde fenalık geçirmiş ve öğle yemeğine katılmamaya karar vermişti. Basında çıkan ilk haberler Byrd'in sağlık sorunları yaşadığını sölüyordu. Hemen ardından Byrid'in Wikipedia sayfasında Byrd'in öldüğü haberi yer aldı, ancak bu doğru değildi. 

1. Ted Kennedy de öldü

1. Ted Kennedy de öldü 

Senatör Ted Kennedy, ABD başkanı Barrack Obama'nın bir açılış töreni öncesindeki öğle yemeğinde fenalaştı. Senatörün Wikipedia sayfasında ertesi gün şu sahte bilgiler boy gösterdi: "Yürüyen iskemle ile kaldırıldı, kısa süre sonra öldü." Hata birkaç dakika içinde farkedildi ve düzeltildi.


Kaynak: chiponline

Hiç yorum yok: