Twitter Sansürlemeye Hazırlanıyor

30 Ocak 2012 Pazartesi Günü Yazıldı;.

Twitter sansürlemeye hazırlanıyor

Twitter sansürlemeye hazırlanıyor

Ülkemizde ”Güvenli İnternet” paketleri yürürlüğe girmeden önce tartışma yaratan internet özgürlüğü şimdilerde ABD’nin gündeminde.




Hükümetin SOPA ve PIPA girişiminin ardından şimdi de Twitter’ın sansür kararı konuşuluyor.


ABD Senatosu’nun çevrimiçi korsanlığı önlemek için hazırladığı SOPA ve PIPA tasarıları, halktan ve büyük internet şirketlerinden gelen tepkiler üzerine geri çekildi. Özellikle Google ve Wikipedia bu duruma büyük tepki verirken Facebook ve Twitter’dan da bu tasarıları eleştiren sesler yükseldi. Hatta Wikipedia, 1 günlüğüne siteyi kararttı.

Fakat SOPA ve PIPA’nın etkileri yine de internet dünyasında hissediliyor. Megaupload’un kapatılması ve sahibinin tutuklanması üzerine tüm dosya paylaşım siteleri içerikleri silmeye başladı. Bu tasarılardan bağımsız olsa da Twitter’ın aldığı karar da tepki çekiyor.
Twitter yönetimi, geçtiğimiz günlerde resmi blog sayfasından yaptığı açıklamada ülkelere göre sansür uygulamasına başlayacağını duyurdu. Şimdiye kadar global kurallar uygulayan Twitter, küfür ve şiddet içeren ifadeleri engelliyordu. Ancak bundan böyle Twitter’ın kuralları ülkelere göre esneklik gösterecek. Yani Twitter, faaliyet gösterdiği ülkelerin yasalarına göre tweetleri sansürleyecek. Buna örnek olarak Almanya’da Neo Nazi sempatizanlığı içeren ifadelere yönelik yaptırımları gösterilmiş. Bunun yanında Twitter, kurallara uygun olmayan kullanıcı adlarının da silinebileceğini söylüyor.
Twitter’ın bu hamlesi faaliyet gösterdiği ülkelerde yönetimle daha iyi geçinmek için atılmış bir adım olarak nitelendiriliyor. Twitter yönetimine göre ise tweetler kontrol altına alınmak zorunda. Ancak Twitter’ın kendi kullanıcıları bu duruma tepki gösteriyor ve çeşitli Hash tag’lerle tepkilerini dile getiriyorlar.
Bundan böyle Twitter, ülke kurallarına göre yazdığınız tweetleri silebilecek. Silinen tweetlerin yerine ”Bu tweet kaldırıldı” gibi ifadeler görülecek. Fakat Twitter ekibi kurallara uymayan tweetlerin anında silinmeyeceğini söylüyor. Tweetlerin silinmesi için bu konuda talep gelmesi gerekiyor.
Twitter’ın bu kararlarıyla ilgili daha fazla bilgiyi kendi profilinizin kullanım koşulları bölümünden öğrenebilirsiniz.


kaynak:mynet

Hiç yorum yok: